Een kavel kopen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Dit is ‘m! Je hebt eindelijk jouw droomkavel gevonden. Na maanden van speuren op het internet en geduldig wachten, wil je jouw toekomstige kavel kopen. Bij ons kun je deze kavel 100% online kopen, via een makelaar of een combinatie van beiden. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

Gevonden!

Je hebt een project gevonden dat precies aansluit bij wat je zoekt. Wie weet heb je zelfs al een - of meerdere - favoriete kavels. Om goed op de hoogte te blijven, meld je je via de footer of bij je favoriete kavel meteen aan voor de projectnieuwsbrief en maak je vervolgens een persoonlijk account aan. Het is belangrijk om je account binnen 24 uur te bevestigen, anders wordt je interesse voor het project na 24 uur verwijderd. De bevestigingsmail kan ook in je spambox terecht zijn gekomen. Je bent dan ook automatisch aangemeld voor de maandelijkse gebiedsnieuwsbrief. Handig want zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het gebied!

Voorkeuren doorgeven

Als de verkoop is gestart kun je de door jou gewenste bouwnummers vanuit het woning-/kaveloverzicht of de wenslijst in het winkelmandje plaatsen. Je kunt dan maximaal 5 voorkeuren doorgeven en je vindt alles overzichtelijk terug in jouw account. Een inschrijving is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. BPD behoudt zich het recht voor om dubbele inschrijvingen zonder nadere aankondiging te verwijderen. Per toekomstig huishouden wordt slechts 1 inschrijving geaccepteerd. Ben je aangemeld voor de projectnieuwsbrief? Dan ontvang je een reminder als het zover is!

Als er na de verkoopperiode nog kavels vrij zijn, kun je direct een optie aanvragen voor een bepaald bouwnummer. Op werkdagen weet je binnen 24 uur of je de kavel toegewezen hebt gekregen.

De toewijzing

Daarna vindt de toewijzing van de kavels plaats. We proberen zoveel mogelijk mensen de kavel van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten waarbij wij onderstaande opeenvolgende criteria hanteren:

 1. Aantal kandidaten per bouwnummer
  Is er 1 kandidaat voor een bouwnummer, dan wordt de kavel aan die persoon toegewezen. Zijn er meerdere kandidaten op dat bouwnummer, dan volgt een 2e beoordeling.

 2. Financiële check
  Bij meerdere kandidaten op 1 bouwnummer, kijken we of een kandidaat een financiële check heeft gedaan. Daarmee laat je aan ons zien dat jij de kavel kunt financieren of betaalt met eigen middelen. Nadat de verkoop is gestart kun je ons dit laten weten door een brief van je hypotheekverstrekker of financieel adviseur te uploaden in jouw persoonlijke account. Deze upload mogelijkheid is beschikbaar, zodra de verkoop is gestart en jij je voorkeuren doorgeeft.

  Let erop dat erin staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste kavel kunt lenen of (deels) met eigen middelen betaalt. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing vernietigen wij deze informatie.

 3. Aanmeldduur
  Als er meerdere kandidaten zijn voor een bepaald bouwnummer én ze allemaal de financiële check hebben doorlopen, kijken we tenslotte naar het moment van aanmelden als belangstellende. Dat is het moment waarop je je als klant hebt ingeschreven voor de betreffende deelfase die in verkoop gaat. Als je je al eens hebt ingeschreven voor een eerdere fase, vragen wij je opnieuw aan te melden. Let op: het gaat dus niet om de inschrijving bij start verkoop. Je kunt tijdens de verkoopperiode rustig de tijd nemen om je voorkeuren (maximaal 5) door te geven. De kavel wordt uiteindelijk toegewezen aan degene die het langst staat aangemeld.

Wij streven naar een optimale bezetting van alle bouwnummers. Dat betekent dat - als jij de enige bent met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer - dat kavel aan jou wordt toegewezen. Ook als dit niet je eerste voorkeur is. Dat geldt niet voor inschrijvers die een financiële check hebben gedaan. Die krijgen te allen tijde het eerste vrije bouwnummer van hun hoogste voorkeur toegewezen.

Optie

Na de toewijzing krijg je via e-mail een bericht of er een kavel aan jou is toegewezen. Welke kavel dat is, zie je in jouw account. Je hebt een optie op dat bouwnummer. Heb je helaas geen kavel toegewezen gekregen dan ben je reservekandidaat. Ook dat zie je in jouw account.

Wel een kavel

Gefeliciteerd! Je hebt een kavel toegewezen gekregen! In jouw account bevestig je binnen 48 uur de optie. Daarna bepaal je zelf hoe je het aankoopproces wilt doorlopen. Dat kan via de makelaar, volledig online of een combinatie van beide. Jouw keuze! Wil je er toch vanaf zien? Dan annuleer je de optie. Ook dat doe je via jouw account. Dat is kosteloos en zonder verplichtingen. Let op: Als je een optie afwijst, dan sta je automatisch onderaan de reservelijst voor eventuele andere bouwnummers waar je je voor hebt opgegeven.

Geen kavel

Helaas, er waren meer kandidaten dan kavels waardoor je geen kavel toegewezen hebt gekregen. In jouw account zie je dat je reservekandidaat bent op jouw voorkeurs-bouwnummer(s) en je krijgt hiervan bericht. Als iemand afziet van de optie, dan wijzen we opnieuw toe aan de resterende kandidaten met een eerste voorkeur voor dat betreffende bouwnummer. We nemen dan contact met je op. Wij geven geen informatie over hoeveel reservekandidaten er zijn en op welke plek je op de reservelijst staat.

Contract digitaal tekenen

Je bent nu weer een stapje dichter bij de aankoop van jouw nieuwe kavel. Voor de grond die je van BPD koopt, teken je een koopovereenkomst. Dit contract teken je digitaal. Dat kan bij de makelaar of gewoon thuis op de bank. Het is in je persoonlijke account altijd mogelijk deze keuze tussentijds aan te passen. Om het contract te ondertekenen ontvangt je een e-mail met een link naar de te ondertekenen overeenkomst. Koop je samen met je partner dan krijgen jullie allebei separaat een e-mail. Je kunt het contract tekenen via de smartphone, tablet of PC.

Dan volgen een aantal stappen. Allereerst identificeer je jezelf via iDIN en log je in bij je bank. Teken je bij de makelaar? Vergeet dan niet het verificatiemiddel van je bank (indien van toepassing) zelf mee te nemen. Je plaatst je naam en handtekening met de muis op PC en op tablet en mobiel met je vinger. Als alle partijen hebben getekend, vind je het contract en de transactie bon terug in je persoonlijke account bij je Persoonlijke documenten.

Belangrijk!

Vul al je gegevens zo volledig mogelijk in in je persoonlijke account. Deze gegevens komen exact zo op het contract te staan!

Digitaal met de makelaar

Ben je helemaal zeker dat je de kavel wilt kopen, dan maak je een tekenafspraak met de makelaar. De koopovereenkomst voor de grond neem je eerst online samen met de makelaar door. Zodra al je eventuele vragen door de makelaar zijn beantwoord, zet je je digitale handtekening. Dat doe je door jezelf via iDIN te identificeren en in te loggen bij je bank. Vergeet niet dit verificatiemiddel van je bank mee te nemen naar de makelaar. Je plaatst je naam en handtekening met de muis op PC en op tablet en mobiel met je vinger. De stap naar de volgende fase is gezet!

Thuis op de bank

Heb je na het bevestigen van de optie gekozen voor volledig online kopen? Dan doorloop je vervolgens nog enkele stappen die ervoor zorgen dat de online koopovereenkomst op wordt gemaakt. Stappen doorlopen? Dan staat de overeenkomst binnen enkele werkdagen voor je klaar in je persoonlijke account inclusief de handtekening van BPD. Daarop plaats je vervolgens ook je eigen digitale handtekening. Identificeer jezelf via iDIN en log in bij je bank. Je plaatst je naam en handtekening met de muis op PC en op tablet en mobiel met je vinger. Op naar de volgende fase!

Na het plaatsen van jouw digitale handtekening, vind je het volledig ondertekende contract ook weer terug in je persoonlijke account. Daar tref je tevens een transactie bon. Meer informatie over digitaal ondertekenen lees je bij de veel gestelde vragen en in jouw account.

Jouw kavel!

Daarmee is de  kavel dan écht van jou! Nu kun jij op zoek gaan naar de aannemer die jouw droomwoning op het kavel gaat bouwen. Via e-mail houden we je op de hoogte over de andere ontwikkelingen in jouw nieuwe buurt.

Iets vragen? Neem contact met ons op!
Hoe wil jij wonen? Bekijk kavels