Een update over Woningborg

13 oktober '21

Misschien heb je gelezen of gehoord dat Woningborg, de grootste afbouwverzekeraar van Nederland, verschillende woningprojecten heeft geweigerd. Woningborg is financieel gezond. Het bedrijf heeft alleen de limiet van verzekerde projecten bereikt en vraagt o.a. de overheid nu om steun. Een afbouwverzekering moet door iedere aannemer van een nieuwbouwproject worden aangevraagd bij één van de garantie-instellingen. Zonder zo’n verzekering kan de aannemer niet aan de slag. BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling werkt ook samen met aannemers die de verzekering via Woningborg hebben geregeld. We vertellen je daarom graag wat dit voor jou als koper van een woning of belangstellende van een project van via BPD betekent.

image alt

Ben je koper van een woning?

Ben je koper van een woning? Dan kunnen we je geruststellen. Lopende projecten en nieuwe projecten van aannemers die nog ruimte hebben in hun obligo (het maximale verzekerde bedrag) kunnen in principe gewoon doorgang vinden. Wanneer een nieuwbouwproject in verkoop komt, is het plan vaak al geaccepteerd door de garantie-instelling. Dit is één van de onderdelen uit de opschortende voorwaarden. Voor lopende projecten heeft bovenstaand nieuws waarschijnlijk geen consequenties. Kopers ontvangen gewoon een garantiecertificaat via Woningborg. Wanneer er ook aan de overige opschortende voorwaarden is voldaan, kan er gegund worden en de bouw starten.

image alt

Moet de verkoop van een project nog starten?

Moet de verkoop van een project nog starten? Dan kan het zijn dat de verkoop wordt uitgesteld. Dat gebeurt naar verwachting slechts in een handvol projecten. Wanneer de aannemer zijn verzekeringslimiet heeft bereikt, ontvangt hij geen goedkeuring vanuit Woningborg. Het plan zal uiteindelijk met beperkte vertraging alsnog in verkoop gaan. Woningborg is al in gesprek met onder andere Bouwend Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken over kapitaalversterking.

We houden je de komende tijd uiteraard op de hoogte als er wijzigingen plaatsvinden die invloed hebben op jou als belangstellende of koper. Mocht je na het lezen van bovenstaand bericht nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Contact
  Over BPD
  Mijn Eigen Huis